Traseu 1 : Piatra-Neamt – Barajul de acumulare de la Bicaz – Poiana Teiului – Statiunea Durau – Piatra Neamt

Obiective de vizitat:
» Baraj acumulare Bicaz (lac de acumulare format pe Bistrita, are o inaltime de 127 m, o lungime de 435 m si o latime maxima la baza de 119 m. Lacul in sine are o lungime de 40 km, o suprafata de 33 km2 si un volum maxim de apa de 1.250 milioane m3. Constituie o atractiva zona de agrement. Se pot face plimbari cu vaporasul, se pot inchiria salupe, etc.)
» Poiana Teiului (este o rezervatie geologica, aici existand un urias bloc de calcar format prin eroziune).
» Statiunea Durau ( este o statiune climaterica si de odihna situata la poalele Masivului Ceahlau).

Traseu 2 : Piatra-Neamt – Manastirile Horaita, Varatec si Agapia – Cetatea Neamtului – Targu Neamt – Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti – Piatra Neamt

Obiective de vizitat:
» Manastirea Horaita (situata la 12 km de Piatra-Neamt, a fost construita in anul 1725).
» Manastirea Agapia (situata la 9 km de Targu Neamt, A fost construita intre anii 1642-1647. Arhitectura bisericii nu are un stil specific. Ceea ce confera o deosebita valoare acestui monument sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu, intre anii 1858-1861).
» Manastirea Varatec (s-a construit intre anii 1808-1812, pe locul celei vechi, si a fost pictata in 1841. Arhitectonic, biserica se prezinta ca un edificiu eclectic, cu elemente ale vechiului stil moldovenesc si elemente de arhitectura straina care au patruns in Moldova la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XlX-lea).
» Cetatea Neamtului (Situata in orasul Targu Neamt, a fost construita de Petru Musat la sfarsitul sec. XIV).
» Casa memoriala Ion Creanga (situata la la 2 km de Tg. Neamt, este casa in care a copilarit Ion Creanga).

Traseu 3 : Piatra-Neamt – Targu Neamt – Manastirile Neamt, Secu, Sihastria – Piatra Neamt

Obiective de vizitat:
» Manastirea Neamt (situata la 16 km de Targu Neamt, este unul dintre cele mai valoroase ansambluri arhitectonice romanesti. Prima mentiune documentara este din 1407. Aici functioneaza una dintre cele mai vechi biblioteci din tara (peste 600 de ani) precum si un muzeu ce ilustreaza intensa activitate culturala desfasurata de-a lungul secolelor).
» Manastirea Secu (situata la 75 km de Piatra-Neamt, a fost ctitorita de marele vornic Nestor Ureche, in anul 1602).
» Manastirea Sihastria (Situata la 22 km de orasul Targu Neamt, a fost ctitorita in 1655 de catre sihastrul Atanasie impreuna cu sapte ucenici de-ai sai).

Traseu 4 : Piatra-Neamt – Manastirile Bistrita si Pangarati – Bicaz baraj – Cheile Bicazului – Piatra Neamt

Obiective de vizitat:
» Manastirea Bistrita (situata la 10 km de Piatra-Neamt, ctitorita in anul 1402 de Alexandru cel Bun in anul (al carui mormant se afla aici).
» Manastirea Pangarati (situata la 15 km de Piatra-Neamt, construita in vremea lui Stefan Cel Mare).
» Barajul de la bicaz (vezi descrierea de la traseul 1).
» Cheile Bicaz (situate la 50 km de Piatra-Neamt, Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas, fiind unul dintre cele mai impresionante monumente naturale din Romania).

Traseu 5 : Piatra-Neamt – Varatec – Agapia – Casa Memoriala Ion Creanga din Humulesti – Cetatea Neamtului – Rezervatia de zimbri „Dragos Voda”

Obiective de vizitat:
» Manastirea Agapia (vezi descrierea de la traseul 2).
» Manastirea Varatec (vezi descrierea de la traseul 2).
» Casa Memoriala Ion Creanga (vezi descrierea de la traseul 2).
» Cetatea Neamtului (vezi descrierea de la traseul 2).
» Rezervatia de zimbri „Dragos Voda” (a fost infiintata in anul 1968. In rezervatie, pe langa zimbri se mai pot intalni: cerbi carpatini, cerbi lopatari, capriori, vulpi, bursuc, iepuri, ursi, lupi, specii de avifauna.In momentul actual, se gasesc 3 exemplare de zimbri intr-un tarc de aproximativ 4 ha).

Traseu 6 : Piatra-Neamt – Lacul Cuiejdel – Cetatea Neamtului – Manastirea Varatec – „Codrii de arama” – Piatra-Neamt

Obiective de vizitat:
» Lacul Cuejdel (situat in comuna Garcina, la 3 km de Piatra-Neamt. S-a format in urma unor alunecari de teren succesive incepand din 1978 pana in 1991 pe cursul paraului Cuiejdel, la baza Culmii Munticelu. Este cel mai mare lac de baraj natural din tara avand suprafata de 12,2 ha, lungimea de 1 km, latimea medie de 102 m, adancimea medie de 7,44 m, adancimea maxima langa baraj de 16 m).
» Cetatea Neamtului (vezi descrierea de la traseul 2).
» Manastirea Varatec (vezi descrierea de la traseul 2).
» „Codrii de arama” (situati la 30 km de Piatra Neamt, 1 km nord de Manastirea Varatec, este o rezervatie forestiera alcatuita din goruni seculari. Au fost izvor de inspiratie pentru marele poet Mihai Eminescu).

Close Menu